Cover
RAPPORT

Framing in pensioenkeuzes

Het effect van framing in de keuze voor beleggingsprofiel in DC-plannen naar aanleiding van de Wet verbeterde premieregeling

De Wet verbeterde premieregeling (Wvp) maakt het deelnemers in premieovereen- komsten en kapitaalovereenkomsten per 1 september 2016 mogelijk om te kiezen voor doorbeleggen na de pensioendatum c.q. te kiezen voor een variabele pensioenuitkering. De vraag is hoe deelnemers bereikt kunnen worden om zich te verdiepen in de variabele pensioenuitkering en hoe de voor- en nadelen van doorbeleggen na pensioen zo goed mogelijk gecommuniceerd kunnen worden zodat deelnemers een helder handelingsperspectief hebben en een keuze maken.

In dit onderzoek rapporteren we twee veldstudies onder deelnemers van twee grote pensioenuitvoerders in Nederland. Deelnemers kregen brieven of e-mails waarin de Wvp en de gevolgen bij doorbeleggen werden uitgelegd in termen van toe- komstige winsten die behaald kunnen worden (winstframe) en toekomstige verliezen die men zou kunnen voorkomen (verliesframe) en er werd verwezen naar de uitkomsten van andere deelnemers (sociaal vergelijkingsframe). Resultaten laten zien dat deelnemers in het verlies-frame zich, vergeleken bij de andere vormen van framing: a) meer verdiepten in hun huidige pensioensituatie (doorklikken naar hun profiel op de site van de pensioenuitvoerder), b) vaker hun profiel aanpasten naar aanleiding van de informatie, terwijl c) hun nieuwe pensioenkeuze niet meer of minder risicovol was.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.