Cover
RAPPORT

Recordgroei internationale markt voor pensioen-en spaarregelingen

Expats en economische instabiliteit belangrijkste drijvers

In 2017 maakte de markt voor internationale pensioen-en spaarregelingen een recordgroei door. Dit komt doordat werkgevers willen tegemoetkomen aan de behoeftes op het gebied van pensioensparen van medewerkers wereldwijd en doordat zij personeel in regio’s met politieke en economische instabiliteit willen steunen.  Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, dat sinds 2008 wordt uitgevoerd. In totaal werd een recordaantal van 43 nieuwe International Pension Plans (IPP’s) en International Saving Plans (ISP’s) opgezet. In 2016 waren dit er 16 en in 2015 lag dit aantal op 23.

Uitbreiding gebruik regelingen
IPP’s en ISP’s zijn een aanvulling op de gebruikelijke nationale systemen en kennen meestal een mondiaal of regionaal lidmaatschap. Oorspronkelijk waren deze regelingen bedoeld voor de traditionele ‘expat’ - meestal een senior executive of specialist - maar inmiddels breidt het gebruik hiervan zich uit doordat werkgevers de regeling ook aan andere werknemersgroepen aanbieden, waaronder:

  • Expats die geen regeling benutten van thuissystemen of lokale systemen;
  • Lokale medewerkers in het Midden-Oosten (Arabische Golfstaten en daarbuiten);
  • Lokale medewerkers met een economisch instabiele situatie of voor wie er geen lokale pensioenregelingen bestaan;
  • Managers die beperkt worden door lokale regelingen.

“Op het moment is de interesse in deze lange termijn pensioen- en spaarregelingen groot en ik verwacht dat dit voorlopig zo zal blijven, aangezien werkgevers er alles aan doen om expats en gekwalificeerde werknemers aan te trekken en te behouden”, aldus Bouke Schotanus, consultant global services and solutions bij Willis Towers Watson. “Veel medewerkers worden buitengesloten van de lokale pensioensystemen, zoals in expatlanden als Singapore, of ze moeten ze er wel aan bijdragen maar krijgen niet de lokale voordelen, zoals in China.”

Schotanus vervolgt: “In sommige landen ervaren lokale medewerkers dat de pensioen infrastructuur onbetrouwbaar is of zelfs niet bestaat. Dan kunnen internationale regelingen een zeer effectieve optie zijn. Ze kunnen het vermogen van de werknemers veiligstellen en enige bescherming bieden tegen scherpe koersdalingen of lokale defaults van bedrijfs-en staatsobligaties. Veel pensioenregelingen zijn opgesteld om landen te dekken die de afgelopen jaren een hoge mate van economische instabiliteit hebben gekend, waaronder Argentinië, Egypte, Turkije, Venezuela en Oekraïne.”

Overige resultaten
Enkele andere interessante resultaten uit het onderzoek:

  • IPP’s en ISP’s worden aangeboden bij bedrijven in meer dan twintig verschillende sectoren, in het bijzonder bij banken en financiële dienstverleners, de olie-en gassector en de industriesector.
  • Vermogens onder beheer voor de pensioenfondsen die in het onderzoek zijn opgenomen, worden geschat op 13 miljard dollar.
  • 58 procent heeft een ‘pensioendoelstelling’ (IPP’s), terwijl 42 procent een kortere termijn ‘spaardoelstelling’ heeft (ISP’s).
  • Een meerderheid (62%) van de pensioenregelingen heeft een mondiale dekking. Het overige deel is beperkt tot verschillende regio’s.
  • Bij een groot deel van IPP’s en ISP’s zijn bijdragen van werknemers vrijwillig of niet toegestaan. De meeste pensioenregelingen hebben een beschikbare-premieregeling (DC).

Over het onderzoek
Het International Pension Plan Survey van Willis Towers Watson voor 2017 behandelt 870 IPP’s, aangeboden door 818 bedrijven. De survey, inmiddels voor de tiende keer uitgevoerd, is een jaarlijks terugkerend onderzoek over internationale pensioenregelingen (IPP’s) en internationale spaarregelingen (ISP’s). Het onderzoek richt zich specifiek op aspecten rondom pensioenregelingen en lidmaatschaps-of toelatingscriteria.

Over Willis Towers Watson
Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 39.000 werknemers in meer dan 120 landen. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie – de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert.

Together, we unlock potential.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.