Cover
RAPPORT

Banken zijn en blijven belangrijkste financier van het mkb

Position paper

Banken zien de financiering van het MKB als één van hun kerntaken. Een succesvol MKB en een succesvol Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Banken geven met hun financieringstaak invulling aan een essentieel onderdeel van het Nederlandse ondernemersklimaat.

Een veelgehoorde uitspraak is echter: “ondernemers kunnen voor financiering niet meer terecht bij de bank.” Dat is onjuist en wordt niet gestaafd door de dagelijkse praktijk en cijfers. Dat geldt ook voor kredietverlening aan het micro- en kleinbedrijf. Wél is het zo dat banken na de crisisjaren veel oninbare leningen hebben afgeboekt en de risicobeoordeling noodgedwongen hebben aangescherpt. Tevens is de dienstverlening veranderd en hebben veranderingen in wet- en regelgeving ook geleid tot een ander productaanbod.

Dit position paper is opgebouwd uit de volgende elementen:

  • Trends en ontwikkelingen op het gebied van de financiering van het MKB - ‘Van crisis naar
    hoogconjunctuur’
  • Hoe komt een kredietbeslissing tot stand - ‘Perspectief van de bank op ondernemersrisico’.
  • Feiten en cijfers - ‘Banken blijven primaire financieringsbron, maar alternatieven komen snel op’.
  • Wet- en regelgeving - ‘Invloed van Basel III en (aankomend) Basel IV’.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.