Cover
RAPPORT

Innovatie en aansprakelijkheid

Van impactvol naar kansrijk

Technologische ontwikkelingen zetten de wereld op zijn kop. En daarmee de wereld van aansprakelijkheidsverzekeraars. Denk aan de uitvinding van de smartphone, waardoor iedereen altijd en overal bereikbaar is en in verbinding staat met de hele wereld. Denk aan 3D-printing waardoor, zo is de verwachting, iedereen zijn eigen spullen kan gaan maken. Denk aan zelfsturende auto’s en de opkomst van de drone.

Deze ontwikkelingen raken aansprakelijkheidsverzekeraars. Want wie is er aansprakelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk veroorzaakt? Of als een 3D-geprint product niet naar behoren werkt? De vraag die in dit stuk voorligt is: welke gevolgen heeft de voortschrijdende technologie en de hiermee gepaard gaande veranderingen in de samenleving voor de huidige aansprakelijkheidsverzekering? Als conclusie wordt getrokken dat de technologische ontwikkelingen zorgen voor veranderende risico’s en nieuwe aansprakelijkheden voor de aansprakelijkheidsverzekeraar.

Met dit stuk wil het Verbond verzekeraars bewust maken van en de dialoog aangaan over dit onderwerp. (Aansprakelijkheids)verzekeraars lijken van nature afwachtend. Zij volgen vaak jurisprudentie en kijken aan de hand hiervan of producten en voorwaarden aanpassing nodig hebben. Deze trend wil het Verbond keren: we willen een sector zijn die proactief is en meedenkt. De technologische ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart en kunnen grote impact op aansprakelijkheidsverzekeraars hebben. Het is dan ook zaak voor verzekeraars zich hiervan bewust te zijn en hiermee aan de slag te gaan. Om dit te bereiken heeft het Verbond allereerst eind 2016 een debat met de leden georganiseerd over dit onderwerp. Aan de hand van de uitkomsten zal het Verbond in 2017 een verder plan van aanpak opstellen.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.