Cover
RAPPORT

Hoofd boven water

Verzekeren van schade in een veranderend klimaat

Het weer wordt extremer. Wereldwijd zien verzekeraars de gevolgen van klimaatverandering terug in hun cijfers. In ons land zorgden extreme hagelbuien op 23 juni 2016 voor 100.000 schademeldingen op één dag en een verzekerde schade van ca. 500 miljoen euro. Er was schade aan gebouwen, voertuigen en gewassen. Zonder maatregelen neemt de schadelast naar verwachting toe. Volgens nieuwe berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek zal het meest extreme KNMI-scenario in de sectoren Brand en Motor op termijn voor een kwart miljard euro extra schade per jaar zorgen.

De hagelbui van 2016 toonde aan dat er ook onduidelijkheid bestaat over dekkingen van huidige producten. Een ander probleem is dat sommige risico’s nu helemaal niet verzekerd zijn, terwijl de betrokkenen de mogelijke schade niet kunnen betalen. Zo zijn in Nederland consumenten en het overgrote deel van het bedrijfsleven vrijwel niet verzekerd tegen schade door overstroming.

Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom eind 2016 een nieuwe issuecommissie Klimaat in het leven geroepen. Aan de hand van de belangrijkste trends en knelpunten komt deze issuecommissie nu met aanbevelingen. Het doel van verzekeraars is om de collectieve weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering te versterken door met passende producten, kennis en expertise de risico’s beheersbaar te maken. Om dit te verwezenlijken doet de issuecommissie Klimaat aan de hand van trends en knelpunten twaalf aanbevelingen. De commissie ziet rollen voor individuele verzekeraars, het Verbond van Verzekeraars, het intermediair, de overheid en andere maatschappelijke partners.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.