Cover
RAPPORT

De toekomst van de rechtsbijstandverzekeraar

Hoe ziet deze er uit in 2025?

eranderend klantgedrag, technologische ontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving. Rechtsbijstandverzekeraars hebben te maken met veel verschillende trends en ontwikkelingen. In een paper stelt het Verbond daarom de toekomst van de rechtsbijstandverzekeraar centraal: is er een versie 2.0 nodig?

Het Platform Rechtsbijstand binnen het Verbond buigt zich al langer over de vraag of er een versie 2.0 is. Op dit moment hebben ruim 2,5 miljoen huishoudens en zo’n 180.000 ondernemers in ons land een rechtsbijstandverzekering. Na een jarenlange stijging neemt het aantal nieuwe polissen nu nog maar licht toe. Het aantal meldingen ligt rond de 400.000 per jaar en is al jaren redelijk stabiel.

Out of the box
Het paper is allereerst bedoeld om de balans op te maken. Waar staat de sector nu? Wat komt er op de sector af? Waar moeten verzekeraars zelf mee aan de slag? Wat kan het Verbond doen? Wat heeft prioriteit? Hamvraag is of de rechtsbijstandverzekeraar in 2025 nog bijdraagt aan de toegang tot het recht. Voor beleidsadviseur Marieke Beugel staat voorop dat verzekeraars ‘out of the verzekeringsbox’ moeten leren denken. Haar conclusie, die zij deelde met de markt op de Rechtsbijstandmiddag in Bunnik begin maart, is helder: “Alleen rechtsbijstand blijven verlenen op basis van de traditionele rechtsbijstandverzekering is onvoldoende om in 2025 nog een grote rol te spelen bij de toegang tot het recht. Er zijn nieuwe producten, maar zeker ook nieuwe vormen van juridische dienstverlening nodig. Conflicten zullen blijven bestaan, maar de klant is in beweging. En de rechtsbijstandverzekeraar moet daarin mee. Aan de slag dus!”

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.