Cover
RAPPORT

Nederlands bedrijfsleven transparanter op belastinggebied

Publicatie: VBDO Tax Transparency Benchmark 2018

VBDO presenteert vierde Tax Transparency Benchmark
Nederlandse bedrijven worden transparanter over hun belastingbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) bij 76 Nederlandse ondernemingen. De winnaar van de vierde Tax Transparency Award is Aegon. Het bedrijf eindigde samen met AMG en Unilever bovenaan in de Tax Transparency Benchmark, die op 22 november werd gepresenteerd bij ABP in Amsterdam.

“Wij zien de afgelopen vijf jaar transparantie groeien op dit onderwerp. Toen we voor het eerst vragen stelden op Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders in 2013, had bijna geen bedrijf het over verantwoord belasting betalen. Nu publiceert meer dan driekwart over het belastingbeleid”, aldus Angélique Laskewitz, directeur van VBDO. De Nederlandse bedrijven scoren gemiddeld 39 procent op de zes ‘Good Tax Principles’ van VBDO en Oikos. Dit is hoger dan de 36 procent van afgelopen jaar.

Hoewel bedrijven transparanter worden, scoren ze getuige het gemiddelde van 39 procent, over het algemeen ondermaats in de benchmark. Dit komt bijvoorbeeld doordat bedrijven onvoldoende zekerheid aan stakeholders geven op belastinggebied. Een enkeling rapporteert dat het een ‘tax in-control’ statement afgeeft en/of een externe partij dit laat valideren. Ook scoren bedrijven slecht op het implementeren van de belastingstrategie en het monitoren en testen van specifieke belastingrisico’s.

Er valt ook iets positiefs te vermelden, twee derde van de onderzochte bedrijven rapporteert dat belasting betalen onderdeel is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “VBDO verwacht van bedrijven dat ze belasting betalen als integraal onderdeel zien van het duurzaamheidsbeleid”, meldt Angélique Laskewitz. De Vereniging roept investeerders op de uitslag van de benchmark mee te nemen in engagement gesprekken.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.