Cover
RAPPORT

Grote verschillen in arbeidsmarktpositie academici

Onderzoek over de arbeidsmarktpositie van academici.

Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de arbeidsmarktpositie van academici. Afgestudeerden van de universitaire masteropleiding Accounting hebben de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel (vast) werk en het uurloon en jaarinkomen zijn zeer goed. Archeologie heeft de zwakste startpositie. Ook is er een zeer grote samenhang tussen de arbeidsmarktpositie bij de start van iemands carrière en 10 jaar nadat diegene is afgestudeerd.

SEO Economisch Onderzoek en Elsevier Weekblad hebben op basis van CBS-data een analyse uitgevoerd naar de arbeidsmarktsituatie van opleidingen. Hierop is door UWV een vervolganalyse uitgevoerd, waarbij de startpositie is vastgesteld en is gekeken naar diegenen die 10 jaar daarvoor in dezelfde studierichtingen zijn afgestudeerd. Er blijkt een zeer grote samenhang te zijn tussen de arbeidsmarktpositie bij de start en na 10 jaar. Na verloop van tijd kan de arbeidsmarktpositie van mensen met een bepaalde opleiding veranderen. Vaak neemt de baanzekerheid toe en zijn het uurloon en jaarinkomen eveneens veel hoger. Dit zal voor de één sneller gaan dan voor de ander, afhankelijk van onder andere werkervaring, omgevingsfactoren en persoonlijke kenmerken. De studierichting blijft echter zeer bepalend voor het arbeidsmarktsucces. 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.