Cover
RAPPORT

Factsheet arbeidsmarkt Financiële dienstverlening

Structurele krimp

De afgelopen jaren is het aantal banen in de financiële dienstverlening gedaald. Dit komt vooral door de toenemende automatisering en dienstverlening via internet. Steeds meer dienstverlening verloopt digitaal, zoals bankbetalingen en het afsluiten van verzekeringen. Vooral functies op lager en middelbaar beroepsniveau verdwijnen hierdoor. Voor 2017 en 2018 wordt een verdere afname van het aantal banen verwacht.

Hoewel het aantal banen is afgenomen, steeg het aantal vacatures de afgelopen jaren wel. Verwacht wordt dat deze stijging in 2017 in lichte mate doorzet. Door de aantrekkende arbeidsmarkt durven mensen weer van baan te wisselen, waardoor ook vacatures ontstaan. Deze vacatures zijn vaak op hbo- en wo-niveau, waarbij relevante werkervaring en specifieke vakkennis belangrijk zijn.

Voor enkele functies op hbo- en wo-niveau zijn vacatures moeilijk vervulbaar, met name in accountancy. Ook vacatures voor hypotheekadviseurs zijn moeilijk te vervullen door de aantrekkende woningmarkt. De Wet Financieel Toezicht vraagt om bepaalde diploma’s waarover werkzoekenden niet altijd beschikken. Ook zijn vacatures voor ICT’ers moeilijk vervulbaar.

Toch zijn er ook beroepen met voldoende tot goede kansen op werk in klantencontacten, en in financiële, commerciële of ICT richting. Deze beroepen zijn allemaal op middelbaar of hoger en wetenschappelijk beroepsniveau.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.