Cover
RAPPORT

Strafrechtelijke en civielrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid

als wegbeheerder bij dodelijke ongevallen; de zaak Stichtse Vecht

als wegbeheerder bij dodelijke ongevallen; de zaak Stichtse Vecht.

Tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Juristen-Vereniging de NJV- is de publicatieprijs 2015 uitgereikt aan Rianka Rijnhout, Eelke Sikkema en Wouter de Zanger voor hun artikel ‘Strafrechtelijke en civielrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid als wegbeheerder bij dodelijke ongevallen; de zaak Stichtse Vecht’ in RM Themis (2014, nr. 1, p. 10-25).

De jury noemde het artikel een fraai voorbeeld van interne rechtsvergelijking en prees de heldere en bescheiden stijl.

Inleiding

Op 31 maart 2009 vond op de Nieuweweg bij Tienhoven, in de voormalige Gemeente Maarssen, een tragisch ongeval plaats. Een motorrijdster en haar bijrijder kwamen ten val toen zij over hobbels in de weg reden. Beiden kwamen te overlijden nadat zij, als gevolg van hun val, in botsing kwamen met een tegemoetkomend voertuig. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen werd een strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen de Gemeente Stichtse Vecht (als rechtsopvolger van de Gemeente Maarssen). Op 10 december 2012 veroordeelde de Rechtbank Utrecht de Gemeente Stichtse Vecht tot een geldboete van € 22 500, waarvan € 7500 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De dood van de slachtoffers was volgens de rechtbank te wijten aan een aanmerkelijk onzorgvuldig nalaten van de gemeente, die maatregelen had kunnen en moeten nemen om aan de verkeersonveilige situatie een einde te maken of het gevaar te beperken. 1 De vervolging en bestraffing van de Gemeente Stichtse Vecht is om meerdere redenen opmerkelijk te noemen.

Dit artikel beschrijft de zaak in 16 pagina's vanuit drie perspectieven (het strafrecht, het civiele aansprakelijkheidsrecht en de mensenrechten)

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.