Cover
RAPPORT

Licht op de digitale schaduw

Verantwoord innoveren met big data

Dit rapport van een groep van privacy- en big-dataexperts richt zich tot het Nederlandse bedrijfsleven en biedt een perspectief op een vreedzame co-existentie van de begrijpelijke wens om big data te gebruiken en anderzijds de gerechtvaardigde zorg over de kwetsbaarheden van burgers en consumenten in een big-datasamenleving.

De expertgroep beveelt aan de blik te richten op verantwoorde innovatie met big data. Hierin kan Nederland een leidende rol spelen. Maatschappelijk Verantwoord Innoveren met big data houdt in dat nieuwe oplossingen worden gezocht om de voordelen van big data te benutten zonder daarbij de privacynadelen te hoeven ondergaan. Maatschappelijke, economische, technologische en ethische vooruitgang moeten gelijke tred houden. Verstoring van de balans zal leiden tot begrijpelijke zorgen, afnemend vertrouwen en gemiste kansen.

Privacy Enhancing Technologies, privacy respecting technologies, vormen een voorbeeld van een geslaagde uitweg uit de patstelling tussen privacyvoorstanders en -tegenstanders. Hoe groter de belangen zijn des te groter is onze verplichting om die uitwegen aan te leggen en begaanbaar te maken. Het rapport gee` een toegankelijk overzicht van de nieuwe dataprotectiewetgeving en van concrete voorbeelden van verantwoord innoveren in the Age of Big Data door het Nederlandse bedrijfsleven. De voorbeelden laten zien dat er al veel mogelijk is. De aanbevelingen beogen de oplossingen die innovatie bespoedigen en consumenten beschermen te versterken en te versnellen. Dat doet een beroep op alle spelers in het innovatiesysteem. Juist daar liggen kansen voor een land als Nederland.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.