Cover
RAPPORT

Meer spaargeld

Betere spaargewoonten en meer zelfbeheersing

Voor veel mensen is sparen lastig: 43 procent van de Nederlanders geeft aan sparen moeilijk te vinden (Nibud, 2018). Om dit verder te onderzoeken heeft Rabobank in september een enquête laten uitvoeren door PanelWizard onder een representatieve groep van 1.019 Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar. Daaruit blijkt dat bijna een derde van deze groep over het algemeen genomen niet spaart (figuur 1). Sociaaleconomische factoren zoals inkomen en opleidingsniveau spelen hierbij uiteraard een rol (RaboResearch, 2018). Maar er is meer aan de hand. Want zo’n 14 procent van de huishoudens tussen de 20 en 45 jaar met een inkomen van 5.000 euro per maand of meer, en 13 procent van de hoogopgeleiden, heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. Zij zitten daarmee onder de minimale financiële buffer die het Nibud adviseert voor een alleenstaande op bijstandsniveau.

Psychologische factoren verklaren ook een deel van de verschillen tussen huishoudens. Zo is er zelfbeheersing nodig om te sparen (Thaler & Shefrin, 1981). Van nature zijn mensen namelijk meer gericht op het heden dan op de toekomst (Laibson, 1997). Hierdoor ontstaat er een conflict tussen doelen voor de korte termijn, zoals het geluksgevoel dat ontstaat door de aanschaf van een paar mooie hakken, en spaardoelen voor de lange termijn, zoals het kopen van een huis. Om een spaarpot op te bouwen moeten consumenten dit soort verleidingen dus met enige regelmaat weerstaan. Wetenschappelijk onderzoek wijst dan ook uit dat mensen met meer zelfbeheersing inderdaad meer sparen (Strömback, Lind, Skagerlund, Västfjäll & Tinghög, 2017).

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.