Cover
RAPPORT

Economische verschillen tussen Nederlandse provincies

Special door Frits Oevering

De verschillen tussen de provincies zijn zeer hardnekkig. Op de manier waarop de Randstad zich nu onderscheidt van de rest van het land, deed het gewest Holland, 450 jaar geleden, hetzelfde (zie box Van de Nederlanden tot Nederland). De dichtheid -het aantal inwoners, het arbeidsvolume én de waarde van de geproduceerde goederen en diensten per ha landoppervlakte- toont ruimtelijke variatie beter dan omvang.

  • De Nederlandse bevolking en economie zijn sterk geconcentreerd in de Randstad-provincies en Noord-Brabant
  • Deze provincies vervullen een werkgelegenheidsfunctie voor de andere provincies
  • Die concentratie is winstgevend, gezien de hoge arbeidsproductiviteit in de Randstad en Noord-Brabant
  • Een groot deel van de toegevoegde waarde die in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Groningen tot stand wordt gebracht, vloeit in eerste instantie weg van deze provincies
  • In de Randstad wordt een groot deel van het inkomen verdiend met werken, maar het aandeel van het beschikbare inkomen is klein
logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.