Cover
RAPPORT

Nederlander deelt betaaldata liever niet voor voordeel

Onderzoek

Nederlandse consumenten zien weinig in het delen van hun betaaldata in ruil voor voordelen. Dat blijkt uit onderzoek van Strategy&, onderdeel van PwC. Maar zes procent van de gevraagde consumenten geeft aan dat ze hier interesse in hebben. Als de Nederlander toch overstag gaat, vertrouwt hij zogenoemde fintechs en internetgiganten als Google en Apple nauwelijks. Hij geeft de voorkeur aan de eigen bank.

Banken schatten voorkeur consumenten verkeerd in
In het onderzoek van Strategy& valt verder op dat er een groot verschil bestaat tussen hoe de professional in de bankensector de voorkeur van de consument inschat en wat de consument zelf wil. Professionals denken dat onder bepaalde voorwaarden 93 procent van de Europese consumenten bereid is hun betaaldata te delen. Dat blijkt maar voor twintig procent te gelden. Jeroen Crijns van Strategy&: ‘Het verschil tussen wat de professional denkt en de consument wil, is levensgroot. Dit geeft aan dat een volwassen ‘open banking’-infrastructuur nog ver weg is. Daar valt nog veel te winnen.’

Contant geld nog erg populair in Europa
In Europa blijkt contant geld, met 47 procent, nog steeds de voorkeur te genieten. Uitzonderingen zijn Nederland, met 26 procent, en Zweden met twintig procent. Bij consumenten in deze landen zijn de pinpas en in mindere mate de creditkaart het populairste betaalmiddel.

Ook rest Europeanen hebben geen interesse in delen betaaldata
Het delen van betaaldata blijkt nergens in Europa echt een populair idee te zijn. Bijna zestig procent geeft aan hier absoluut geen interesse in te hebben. In Nederland is dit 44 procent en heeft ruim een derde geen mening. Alleen onder bepaalde voorwaarden – een combinatie van aantrekkelijke voordelen en een bekend bedrijf – geeft 23 procent van de Nederlandse consumenten aan wel interesse te hebben. Anders zakt dit getal naar een magere zes procent.

Weinig vertrouwen in fintechs
Opvallend hierbij is dat maar vier procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in nieuwe banken, zogenoemde fintechs, en maar zeven procent vertrouwt internetgiganten als Google, Facebook, Amazon en Apple. ‘Deze cijfers geven aan dat de consument uiteindelijk de eigen bank toch nog het meest vertrouwt met persoonlijke data. Openheid, goede communicatie en klantcontact kunnen dit vertrouwen verder versterken’, aldus Crijns.   

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.