Cover
RAPPORT

Insurance's New Normal

InsurTech wordt niet langer als verstoring beschouwd

De veranderingen in de wereld van de financiële dienstverlening volgen elkaar steeds sneller op. De verzekeringssector zal niet van de ene op de andere dag veranderen, maar toch houden veel bedrijven hun omgeving scherp in de gaten om in te kunnen spelen op kansen en uitdagingen. Er worden nieuwe producten en diensten ontwikkeld die tegemoetkomen aan de behoeften van een alsmaar groeiend en veranderend klantenbestand. Door nieuwe manieren van zakendoen dalen de kosten. Daarnaast zorgen nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) niet alleen voor een betere klantervaring, maar ook voor een beter gestroomlijnde backoffice. InsurTech leidt tot een hervorming van de verzekeringssector. Waar dit fenomeen eerder gezien werd als een verstoring, is het nu de drijvende kracht achter innovatie.

Ruim vier op vijf verzekeraars ziet omzet in gevaar door tech

03 juli 2017

86 procent van de verzekeraars ziet zijn omzet in gevaar door nieuwe technologieën in de sector. Het merendeel wil daarom in deze zogenoemde InsurTech investeren. Toch is 63 procent huiverig om met startups samen te werken, omdat ze bezorgd is over regulering en dataprivacy. Daarnaast heeft 87 procent van de verzekeraars moeite om personeel te vinden en behouden dat over InsurTech vaardigheden beschikt. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC.

Het merendeel van de verzekeraars (56 procent) verwacht dat tot 20 procent van zijn omzet gevaar loopt door InsurTech. Een op de vijf meent dat dit op kan lopen tot 40 procent, en tien procent schat het risico nog hoger in. ‘Naast risico’s zien verzekeraars nu in toenemende mate kansen. Ruim de helft (52 procent) geeft innovatie een belangrijke plek in zijn beleidsstrategie. Ook zijn verzekeraars actiever dan voorheen in het volgen van en reageren op innoverende technologieën’, zegt Bas van de Pas, verzekeraarsexpert bij PwC.

Investeringen komend jaar

Verzekeraars willen vooral investeren in data-analyse, blockchain en mobiele applicaties. 94 procent van de verzekeraars vindt innovatie op het gebied van klantinteractie en risico-inzicht het belangrijkst. Om dat te bewerkstelligen, gaat 84 procent komend jaar vooral investeren in data-analyse. Bijna de helft krijgt daarbij hulp van een InsurTech partner. ‘Die bedrijven helpen verzekeraars data beter te benutten. Hiermee kunnen verzekeraars bijvoorbeeld nieuwe marktsegmenten aanboren, schades en dus claims voorkomen of producten verbeteren doordat ze de klant beter begrijpen’, aldus Van de Pas.

Blockchain wekt ook de interesse van verzekeraars, bijvoorbeeld om claimprocessen verder te automatiseren. 68 procent wil die technologie in 2018 in zijn productiesysteem hebben. Toch loopt het momenteel nog geen storm: het komende jaar gaat 8 procent erin investeren.

Digitale interactie

Op het gebied van digitale interactie is nog veel te behalen. 16 procent van de klanten neem contact op met hun verzekeraar via een app, 25 procent via de website. Verzekeraars verwachten echter dat dit de komende jaren oploopt tot boven de 80 procent, waardoor investeringen hoognodig zijn. Ruim de helft (58 procent) gaat daar komend jaar mee aan de slag.

Een minderheid (44%) van de ondervraagde organisaties heeft nog nooit een datalek gemeld. Bram van Tiel: ‘We weten dat het percentage dat slachtoffer is geweest van cybercrime hoger ligt. Veel organisaties weten niet precies wat een datalek is en wanneer ze de Autoriteit Persoonsgegevens en betrokkenen, zoals klanten, moeten informeren.’

Inzicht in verwerkte persoonsgegevens

Uit het onderzoek blijkt verder dat 90% van de ondervraagde organisaties inzichtelijk heeft welke persoonsgegevens de organisatie verwerkt, echter slechts 35% documenteert de verwerkingen. Het gebruik van  bewerkersovereenkomsten is licht gestegen naar 70% (2015; 60%), maar de helft daarvan controleert deze overeenkomsten niet op naleving. 29% vindt de eigen organisatie (zeer) volwassen op het gebied van privacy. Driekwart (2015; 50%) heeft het afgelopen jaar extra geïnvesteerd in privacy compliance. PwC verwacht dat investeringen in aanloop naar de EU-verordening fors zullen toenemen.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.