Cover
RAPPORT

De commissaris in de publieke sector

Goed toezicht betekent rekening houden met de context

De afgelopen jaren hebben bijna alle (semi)publieke organisaties een toezichtmodel ingevoerd dat sterk lijkt op dat van het bedrijfsleven, waarbij een raad van commissarissen toezicht houdt op het management.

Instituties als ziekenhuizen, woningcorporaties en hogescholen kregen te maken met een zich terugtrekkende overheid en marktwerking en kregen dus meer eigen verantwoordelijkheid. Professionalisering van het bestuur past daarbij. Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder waarin ervaring is opgedaan met dit governancemodel, maar kunnen we ook terugkijken op een aantal grote incidenten in de (semi)publieke sector.

Wij hopen dat deze publicatie een zinvolle bijdrage levert aan de bewustwording van de toezichtfunctie in het publieke domein en zowel bestuurders als commissarissen steunt bij het verbeteren van de informatieverstrekking, -verzameling en -verwerking en daarmee bijdraagt aan de kwaliteit van het toezicht.

De publicatie ‘De commissaris in de publieke sector’ vormt onderdeel van de Commissarissen-toolbox. Deze toolbox is gevuld met pocketboekjes, waarin relevante corporate governance-onderwerpen aan de orde komen. Onderwerpen als zelfevaluatie, remuneratie en cultuur en gedrag komen hier aan bod. 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.