Cover
PUBLICATIE

Lineaire economie is onverantwoord riskant

Waarom we niet om circulair heen kunnen.

In toenemende mate komen overheden en bedrijven er achter dat de grondstoffen die we nodig hebben voor onze producten niet oneindig zijn. De toegang tot grondstoffen staat onder druk, onder meer door de aanstaande, exponentiele stijging van consumptie door de fors stijgende middenklasse wereldwijd. De huidige economische realiteit is lineair van aard, wat risico's met zich mee brengt.

Een lineaire economie houdt in dat de productie van goederen en het gebruik ervan volgens een lineair patroon gaat: grondstoffen delven, produceren, consumeren en vervolgens afval. Hiermee gooien we steeds waardevollere -want schaarsere- materialen weg (lees: we verbranden het vooral). Het zomaar veranderen in een circulaire economie –die is gebaseerd op het slim hergebruiken van materialen cq een langere levensduur van producten- is heel complex, juist omdat de lineaire economie zo dominant is. We zijn het gewend en ontwennen gaat zeer lastig. De systemen, de productiefactoren, de gewoonten etc. zijn lineair geprogrammeerd.

Dialoog over de risico’s van een lineaire economie
Een lastige transitie samen met een grote, potentiële impact leiden tot een evident risico. Om dat risico beheersbaar te houden, is allereerst kennis over de inhoud van dit (lineaire) risico noodzakelijk. Hiertoe hebben een paar leden van de Working Group FinanCE* een essay over lineaire risico’s geschreven. Deze is vandaag, 6 juni, gelanceerd. Doel is om een dialoog te starten binnen en tussen bedrijven, financiers en overheden over deze risico’s en hun implicaties. Het is ontegenzeggelijk dat beleggers ook lineaire risico’s in hun portefeuilles hebben. Wanneer de transitie complex is en deze dus gepaard zal gaan met winnaars en verliezers, is het tijdig inschatten van en handelen naar deze risico’s cruciaal.

 

 

 

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.