Cover
PUBLICATIE

Het effect van het Pensioenakkoord op uitvoeringskosten

Rapport PwC over het effect van het Pensioenakkoord op uitvoeringskosten

De Tweede Kamer heeft minister Koolmees van het ministerie van SZW gevraagd om een onderzoek uit te laten voeren naar de effecten van de hervorming van het pensioenstelsel op uitvoeringskosten en aanbevelingen voor lage kosten in het nieuwe pensioenstelsel. Op 31 januari jl. stuurde de minister een brief met het rapport van PwC.

In het PwC-rapport wordt op geen enkele wijze aandacht besteed aan de vermogensbeheerkosten. De pensioenbeheerkosten maken grosso modo 20% uit van het totaal van de uitvoeringskosten. Het is vreemd dat de vermogensbeheerkosten (80% van de uitvoeringskosten) buiten beschouwing worden gelaten. In het PwC-rapport wordt juist het grote aandeel van de vermogensbeheerkosten onderkend en ook de wenselijkheid van een vervolgonderzoek hiernaar. De Pensioenfederatie wil onderstrepen dat de pensioenfondsen via de Aanbevelingen Uitvoeringskosten en de vertaling hiervan naar wet- en regelgeving al een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vergroting van de kostentransparantie.

Bron: ministerie van SZW / Pensioenfederatie

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.