Cover
RAPPORT

Reddingen bij brand

2014/2015

De brandweer heeft in 2014 en 2015 gemiddeld om de dag een persoon gered bij een woningbrand; in totaal ging het om 343 personen bij 152 incidenten. De meeste reddingen gebeurden ’s avonds en ’s nachts. Veel reddingen vonden plaats in portiekflats. Een door rook belemmerde vluchtweg was de belangrijkste reden om een redding uit te voeren. Rook was ook, meer dan brand, de oorzaak van letsel bij slachtoffers. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat de Brandweeracademie heeft uitgevoerd.

Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de reddingen bij woningbranden. Het ging daarbij niet alleen om het aantal geredde personen, maar vooral ook om de omstandigheden waaronder de reddingen plaatsvonden. Bij een derde van de reddingen was er sprake van een directe levensbedreiging en bij ongeveer de helft ging het om een minder acute dreiging. Daarnaast vonden er reddingen uit voorzorg plaats. Het redden gebeurde vaak met een redvoertuig, maar ook andere hulpmiddelen zoals vluchtmaskers, revitox (aansluiting op de ademlucht van een manschap) of een handladder werden gebruikt.

Informatie van brandweerkorpsen en mediaberichten

De Brandweeracademie heeft de data voor dit onderzoek verzameld via mediaberichten en via informatie die de brandweerkorpsen en brandonderzoekers van de teams Brandonderzoek hebben aangeleverd. De reddingen die aan de gehanteerde definitie voldoen (een redding is een evacuatie door de brandweer van een persoon die niet zelfstandig kan of wil vluchten) zijn onderzocht op basis van door bevelvoerders ingevulde vragenlijsten. Vervolgens zijn de reddingen geanalyseerd in een algemene analyse en in een analyse per reddingstype. In het onderzoek zijn de reddingen ingedeeld in vijf reddingstypen.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.