Cover
RAPPORT

Corporate Governance

De oogkleppen van het paard en de blik van de adelaar.

Mijn kijk op Corporate Governance
Achter wetten en regels liggen theorieën en achter die theorieën liggen veronderstellingen, aannames, paradigma’s, ideologieën en dogma’s. Deze worden op hun beurt omgezet in begrijpelijke taal en samengebracht in verhalen.

Het risico is altijd dat één verhaal dominant wordt en zodanig vaak herhaald wordt dat ze voor waar worden aangenomen omdat niemand ze meer ter discussie stelt of durft te stellen. Dit is de aanpak die dictators en populisten vaak hanteren. Een ideologie die de overhand krijgt en zelfs in staat wordt gesteld om haar dominantie te botvieren gaat ten koste van andere opvattingen en eindigt steevast in een vorm van dictatuur, waarbij ik dictatuur overigens niet per se letterlijk wil nemen.
Voor een mooi overzicht naar de verborgen veronderstellingen van de dominante modellen in corporate governance verwijs ik u naar Mostovicz et al (2011). Zij definiëren ook een mooi doel voor corporate governance: ‘The role of corporate governance is, therefore, to allow for an environment
that encourages people to act according to their respective worldviews, to be held responsible for the decisions they have made (rather than any factor beyond their reach), to improve their integrity and to allow for their full self-expression by enhancing their self-awareness’.

Door  Prof. dr. Leen Paape van Nyenenrode Business Universiteit, lees de rest van de publicatie via de link: 'naar dit rapport'.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.