Cover
RAPPORT

Vastgoedmarkt in beeld

2017 in feiten en cijfers

De groeiende economie, een groot consumentenvertrouwen en de historisch lage rente hebben voor een dynamisch vastgoedjaar 2017 gezorgd. Met behulp van onze big data hebben de NVM- ondernemers het afgelopen jaar wederom laten zien dat ze met kwaliteit en vernieuwende producten en diensten op ieder terrein van de vastgoedmarkt actief zijn.

De woningmarkt, zowel koop als huur, maakte een goed jaar door. Er wordt in veel gemeenten weer meer gebouwd. Al is het nog onvoldoende om aan de groeiende vraag te voldoen. Die toenemende vraag zorgde in veel regio’s voor levendige markt en stijgende prijzen. Dat heeft ook zijn keerzijde. Vooral in de grote stadscentra loopt het woningaanbod fors terug en rijzen de prijzen de pan uit. Daar ligt een mooie opgave voor 2018 en verder om de nieuwbouw van koop- en vrije sector huurwoningen flink op te schroeven. Dat NVM-makelaars daar een constructieve en aanjagende rol in kunnen spelen, is inmiddels wel bewezen.

De markt voor commercieel vastgoed is drastisch aan het transformeren. Investeerders beleggen weer gretig in vastgoed en de leegstand op de kantorenmarkt is door omvorming en gecontroleerde nieuwbouw een halt toegeroepen. Het logistieke vastgoed is door het online shoppen booming, met gevolgen voor de fysieke winkelcentra in Nederland. Volop uitdagingen voor onze Business-makelaars, met als plus de kansen die de Brexit biedt.

Ook de agrarische en landelijk vastgoedadviseurs van de NVM hebben genoeg uitdagingen op hun pad liggen. Op alle deelgebieden van de agrarische sector dragen zij hun steentje bij aan het behoud van een vitaal platteland. Een van de grootste opgaven daarin zijn verantwoorde en slimme oplossingen voor vrijkomende agrarische bebouwing. Herbestemming of sloop zijn daarbij de kernwoorden.

Ik heb er een groot vertrouwen in dat 2018 weer een mooi vastgoedjaar kan worden door de vakkennis en de innovatieve kracht van de NVM-ondernemers. Om te laten zien wat we het afgelopen jaar bereikt hebben, bieden we u dit jaarrapport aan.

Ik wens u allen veel leesplezier.

Ger Jaarsma

voorzitter Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.