Cover
PUBLICATIE

Grote veranderingen, nieuwe kansen

Agenda van de Nederlandse bankensector voor 2019 en verder

Voor u ligt de middellange termijn agenda van de Nederlandse Vereniging van Banken. De afgelopen tien jaar heeft de bankensector een ongekende verandering doorgemaakt. Niet alleen als het gaat om hogere kapitaalbuffers en meer risicobeheersing of om klantvriendelijker producten, maar ook om cultuur en gedrag.

De Nederlandse bankensector staat er een stuk sterker voor dan tien jaar geleden. Kijkend naar het ‘kernkapitaal’ (in vaktaal CET1), dan zijn de buffers van Nederlandse banken sinds 2007 gemiddeld ministens verdubbeld. Ook is de verhouding tussen de omvang van de bankensector en de economie volgens De Nederlandsche Bank gezonder geworden – de balansomvang van banken in relatie tot het bbp bedraagt nu 336% – en is de efficiëntie van met name grootbanken verbeterd.

Tegelijkertijd zien banken veel nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden. Grote veranderingen, zoals de toenemende digitalisering brengen nieuwe spelers in het veld en scheppen nieuwe kansen om klanten nog beter te bedienen. Banken willen consumenten en bedrijven bijstaan met goede dienstverlening. Daarbij verdient de financiering van de transitie naar een meer duurzame economie speciale aandacht. Ook kunnen banken hun zakelijke klanten stimuleren milieuvriendelijker te werken.

Er gaan ook zaken nog niet goed genoeg. Banken moeten hun rol van poortwachter van het financiële stelsel waar nodig versterken. De publiek-private samenwerking bij de noodzakelijke informatie-uitwisseling kan worden verbeterd. Het voorkomen en tegengaan van financieel-economische criminaliteit moet top of mind zijn bij banken. De reputatie van de bankensector kruipt beetje bij beetje omhoog. Maar er blijft op dat vlak nog veel te winnen, zoals ook de regelmatig oplaaiende discussies over beloningen bij banken laten zien.

Het belang van een dynamische bankensector als platform voor financiering en informatie is groot. Iedere dag moeten banken laten zien dat ze betere dienstverlening waarmaken en het vertrouwen verdienen. De sector heeft de ambitie om hoog te scoren op de schaal van integere, duurzame en efficiënte klantbediening. We willen een sector zijn die bijdraagt aan de stabiliteit van het financiële stelsel en aan – duurzame – economische groei en welvaart.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.