Cover
RAPPORT

Betrouwbaarheid datawarehouses naar hoger niveau

Handvatten voor auditors en BI-ontwikkelaars

Datawarehouses lijken door de vele ontwikkelingen op datagebied zoals big data en internet of things, tegenwoordig vergane glorie en rijp voor de sloop. Toegegeven: vernieuwend zijn datawarehouses al lang niet meer. Maar is business intelligence, waar datawarehouses een belangrijke rol in spelen, dan helemaal geen spannend onderwerp meer? Hebben datawarehouses geen waarde meer voor organisaties? En een belangri- jke vraag voor nancial auditors en IT-auditors: hoe bekend zijn zij eigenlijk met de wereld van datawarehouses?

In dit artikel staan het concept van datawarehousing en de bijbehorende risico’s centraal. Over datawarehouses is uitgebreid geschreven en over de betrouwbaarheid van bedrijfsinformatie ook. Maar over de specifieke combinatie ervan, de betrouwbaarheid van bedrijfsinformatie in datawarehouses, is vrij weinig geschreven. Daarom moet ik me in dit artikel baseren op meer algemene literatuur over datawarehouses en op mijn eigen ervaringen. De opbouw van het artikel is als volgt. Eerst beschrijf ik het concept van datawarehouses (DWH) en de bijbehorende risico’s. Daarna sta ik stil bij de aandacht die het DWH in het algemeen krijgt van financial auditors en IT-auditors. Hierbij ga ik ook in op controles van het DWH door de beherende organisaties zelf, aangezien dat een opstap is naar een beter stelsel van controlemaatregelen. Vervolgens behandel ik het stelsel van controlemaatregelen bij Wageningen University & Research. Op basis hiervan adviseer ik welke controlemaatregelen in het algemeen zijn toe te voegen aan de controlemix in en rondom datawarehouses. Vervolgens schets ik de impact van enkele actuele ontwikkelingen op het terrein van DWH’s. Tot slot beantwoord ik de drie eerder genoemde vragen.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.