Cover
RAPPORT

Kennis en bewustzijn van uitvaartkosten

Maak nu bewust keuzes.

Het is niet plezierig om over de eigen dood na te denken. Toch is het belangrijk om over de eigen uitvaart bewuste (financiële) keuzes te maken. De kosten kunnen immers oplopen tot duizenden euro's. Bovendien zijn de kosten van een uitvaart onontkoombaar. Een goede financiële voorbereiding is dus geen overbodige luxe. Een goede voorbereiding voorkomt bovendien dat nabestaanden geconfronteerd worden met onverwachte kosten. Zij kennen de financiële situatie van de overledene niet of hebben geen zicht op de voorwaarden van de uitvaartverzekering. Wanneer het overlijden dan daar is, moeten zij op korte termijn in een emotionele periode allerlei beslissingen nemen met de nodige financiële consequenties.

Het Nibud heeft als missie om de financiële zelfredzaamheid van consumenten te vergroten. Dit houdt in dat iemand weloverwogen keuzes maakt zodanig dat zijn financiën in balans zijn, zowel op de korte als op de lange termijn.

Kortweg gezegd betekent dit: we willen dat consumenten grip hebben en houden op hun geld; nu, straks en later. Om te zorgen dat men ook grip heeft op de langere termijn, is het belangrijk dat de consument vooruitkijkt en nagaat hoe hij er op langere termijn voorstaat en vaststelt of dit aanvaardbaar is of dat er actie moet worden ondernomen.

Dat consumenten aandacht geven aan financiële producten, zoals een uitvaartverzekering, en de financiële consequenties van dit product in kaart brengen, is daar een onderdeel van. Een jaar geleden ontving het Nibud signalen dat die aandacht voor uitvaartverzekeringen er onvoldoende is. Zo liet uitvaartorganisatie Yarden ons weten steeds vaker geconfronteerd te worden met onderverzekerde klanten. De gevolgen van een te lage uitkering van de uitvaartverzekering kunnen groot zijn. Wensen van de overledene kunnen niet altijd worden ingewilligd en nabestaanden kunnen in een toch al verdrietige situatie ook met financiële narigheid achterblijven.

Met dit onderzoek wil het Nibud de aandacht van consumenten voor de uitvaartkosten en de financiering daarvan vergroten. De resultaten kunnen gebruikt worden om de communicatie en/of de producten van verzekeraars te verbeteren, bijvoorbeeld via een stappenplan om mensen te begeleiden in de financiële consequenties van een uitvaart.

Zoals gezegd is nadenken over de dood niet prettig. Daarnaast betreft de uitvaart een gevoelig onderwerp. Wij danken dan ook degenen die meegewerkt hebben aan dit onderzoek, zowel via gesprekken als via het invullen van de online vragenlijst. Ook danken wij Yarden voor het deelgenoot maken van hun praktijkervaringen en het financieel mogelijk maken van dit onderzoek.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.