Cover
RAPPORT

Meer keuze leidt niet automatisch tot hogere pensioenbetrokkenheid

Pensioenplanning

Maar weinig mensen houden zich actief bezig met hun pensioenplanning. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld meer tijd besteden aan de aankoop van een flatscreen of een tablet dan het plannen van hun oudedagsvoorziening. In Nederland, stelden Aegon en GFK vast, gaat 29% van de bevolking nog liever naar de tandarts dan dat ze zich verdiepen in nanciële planning, en 64% gaat liever stofzuigen of overhemden strijken. In deze Netspar Brief leggen we uit dat pensioenbetrokkenheid belangrijk is, maar dat meer keuze niet automatisch leidt tot hogere betrokkenheid. Daarom bekijken we hoe communicatie kan helpen de betrokkenheid van pensioendeelnemers te vergroten.

Allereerst laten we zien dat lage betrokkenheid niet iets typisch is voor het Nederlandse landschap met uitkeringsovereenkomsten, waarbij deelnemers weinig keuzeopties hebben. Er wordt vaak beweerd dat met een systeemwijziging die tot meer keuzevrijheid leidt (zoals bij beschikbare premieregelingen) het probleem van lage betrokkenheid zich vanzelf oplost. Onderzoek onder Zweedse pensioendeelnemers toont echter aan dat, ondanks dat deelnemers de keuzemogelijkheden waarderen, een meerderheid van nieuwe deelnemers daar toch geen gebruik van maakt. De beschikbare opties leiden tot een overdaad aan keuzemogelijkheden, die vooral deelnemers met beperkte financiële kennis afschrikken. Omdat meer keuze niet automatisch tot meer betrokkenheid leidt, presenteren we verder recente inzichten in hoe de betrokkenheid van deelnemers verhoogd kan worden met behulp van pensioencommunicatie.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.