Cover
RAPPORT

Kan big data ons keuzegedragen sturen?

Netspar Pensioen Innovatie Programma

Pensioenadvisering wordt steeds verder ontwikkeld. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen (hierna: “pensioenuitvoerders”) beschikken over een schat aan waardevolle persoonlijke gegevens. Deze ‘big data’ kunnen gebruikt worden om door middel van nudging (beïnvloeding van (onbewust gedrag of anders geschreven; ‘stimulatie van gedrag’) de pensioenkeuzes van deelnemers te beïnvloeden. Het gebruik van big data ligt echter gevoelig. In hoeverre wordt met nudging op basis van big data recht gedaan aan het belang van de deelnemer? Wat kan, mag en is gewenst? Dit spanningsveld wordt in dit artikel benaderd vanuit de gedragseconomie, de ethiek en de juridische kaders.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.