Cover
RAPPORT

Appreciated but complicated pension choices

Insights from the Swedish premium pension system

We analyseren de ervaringen van leden in een DC-pensioenregeling uit Zweden - een land dat als een van de eersten op keuze gebaseerde individuele pensioenrekeningen lanceerde. Op basis van een enquête onder 2.646 leden bestuderen we het effect van keuze-overload, risicotolerantie en subjectieve kennis op zelfgerapporteerd keuze- gedrag en percepties van financieel welzijn. Wat keuzegedrag betreft, vinden we dat meer risicomijdende deelnemers en deelnemers met een laag niveau van subjectieve kennis geneigd zijn te beleggen in het default fonds - een fonds dat in Zweden echter een van de meest riskante fondsen is op het keuzemenu.

Bovenop deze discrepantie tussen de risicovoorkeuren van deelnemers en beleg- gingskeuzes, merken we ook dat risicomijdende deelnemers en deelnemers met lage subjectieve kennis zich eerder negatief voelen over hun toekomstige financiële wel- zijn. Bovendien zien we een sterke en positieve correlatie tussen financieel welzijn en appreciatie van keuze, terwijl echter een keuze voor een fonds slechts een kleine impact heeft. Op basis van onze resultaten leiden wij suggesties af voor het aanpas- sen van de keuzearchitectuur in keuze gebaseerde pensioenregelingen.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.