Cover
RAPPORT

Zó maak je het verschil

Mkb-accountants op zoek naar een vernieuwend profiel

De positie van de mkb-accountant komt meer en meer onder druk te staan. De Big Four en de administratiekantoren dringen steeds verder door in de markt van kleine en middelgrote ondernemingen. Ook digitalisering dreigt het vak van de mkb-accountant uit te hollen.

Een zorgvuldig uitgekerfd bedrijfsprofiel biedt beschutting tegen dergelijke marktkrachten. Dat vereist wel dat het kantoor ‘los komt’ van de stereotype beeldvorming over mkb-accountants. Ondernemers vinden accountants nogal eens saai en duur en te grondig, al prijzen ze ook hun brede kennisbasis. Veel ondernemers verwachten dat hun accountant objectief en analytisch denkt en zich beschouwend en controlerend opstelt. Dat past bij de gangbare beroepsopvatting, maar is weinig onderscheidend.

Er zijn ook ondernemers die iets anders, of méér verwachten. Bijvoorbeeld een positiefcreatieve instelling of een accountant die proactief meedenkt over de organisatiestrategie. Zij verwachten dat hun accountant niet alleen vaktechnische kennis heeft, maar ook mensenkennis heeft en dicht bij hun belevingswereld staat. De ideale accountant beheerst, natuurlijk, bij voorkeur verschillende denkwijzen of kan er tussen switchen. Waar het om gaat, is dat het kantoor zich met zijn kennis en aanbod weet te onderscheiden in de markt.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.