Cover
RAPPORT

Monitor koopwoningmarkt 2e kwartaal 2019

Nieuwbouwmarkt steeds bepalender voor ontwikkeling in de bestaande voorraad koopwoningen

Het adagium van de makelaardij ‘locatie, locatie, locatie’ lijkt vervangen te kunnen worden
door ‘bouwen, bouwen, bouwen’, wanneer we het over de huidige Nederlandse koopwoningmarkt hebben. Ondanks de onverminderd grote vraag naar koopwoningen blijft het aantal aangeboden en verkochte woningen op de nieuwbouwmarkt dalen in de laatste kwartalen. De kleine 7.100 verkochte woningen in het eerste kwartaal van 2019 komt neer op een daling van bijna 18% ten opzichte van een jaar geleden. Dit belemmert de mogelijkheden om door te stromen vanuit de bestaande woningvoorraad, waardoor ook het aanbod van bestaande koopwoningen stagneert. De dynamiek op de markt van bestaande woningen komt
hierdoor onder druk te staan en de koopprijzen van bestaande en nieuwbouw koopwoningen blijven stijgen. Het inmiddels hoge prijsniveau zorgt weer voor vraaguitval aan de onderkant van de koopwoningmarkt, omdat de woningen voor koopstarters steeds moeilijker te financieren zijn.
Het Kadaster registreert in het tweede kwartaal van 2019 dan ook wederom minder transacties van woningen (52.500) dan in hetzelfde kwartaal van 2018 (een daling van 0,8% op jaarbasis). En het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen (circa 39.200) in het tweede kwartaal van 2019 betekent slechts een minimale stijging ten opzichte van een jaar geleden (+1,8%). De koopprijzen blijven ondertussen landelijk gezien verder doorstijgen, waarbij de mediane koopprijs van de NVM in het tweede kwartaal van 2019 op € 308.000 ligt (7,4% hoger dan een jaar geleden). Dit blijkt uit de gegevens in de zesentwintigste Monitor Koopwoningmarkt (tweede kwartaal 2019).

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.