Cover
PUBLICATIE

Vertrouwen van de Nederlandse burger in algoritmes

Vraagtekens bij een eerlijk gebruik van algoritmes.

Nederlandse consumenten zetten vraagtekens bij een eerlijk gebruik van algoritmes. In de Nederlandse samenleving wordt het nemen van beslissingen in toenemende mate toevertrouwd aan geautomatiseerde systemen die gebruik maken van algoritmes.

Zo laten verzekeraars claims steeds vaker geautomatiseerd en zonder menselijke tussenkomst afhandelen, laten ziekenhuizen in sommige gevallen medische onderzoeksresultaten niet beoordelen door mensen maar computers en zet de politie een algoritme in om etnisch profileren tegen te gaan.

Uit onderzoek onder Nederlandse burgers blijkt dat niet meer dan 11% denkt dat algoritmes alleen worden gebruikt als dat goed is voor mens en maatschappij. En 9% vindt dat algoritmes zorgen voor een eerlijke en rechtvaardige wereld. Ruim 30% is van mening dat algoritmes kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Nederlanders voelen zich vooral in beperkte mate comfortabel bij de inzet van algoritmes door banken en verzekeringsmaatschappijen. Mensen vinden vooral dat financiële dienstverleners onvoldoende transparant zijn over het gebruik van een geautomatiseerde afhandeling van de contacten die zij met hun bank of verzekeraar hebben.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.