Cover
PUBLICATIE

Gaat Brexit bedrijven bijten?

Kansen en bedreigingen

Deze week wordt er Europese geschiedenis geschreven. Woensdag 29 maart 2017 zal de Britse premier Theresa May aan Europees president Donald Tuskformeel mededelen dat de Britten de EU willen verlaten.

Na de opschudding die losbarstte direct na de uitslag van het referendum op 23 juni 2016, is inmiddels duidelijk dat de Brexit realiteit gaat worden. Bedrijven proberen zich zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er nu gaat komen. Maar de toekomst isnog onzeker. De Britse economie heeft ondertussen te maken met een veel lagere koers van het Britse pond en door het niveau van particuliere consumptie groeit de markt nog steeds licht.

Het onderhandelingsproces zal het uiterste vergen van de betrokken partijen. De belangen van wederzijdse burgers, het bedrijfsleven en de economie moeten bovenaan de agenda staan. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de partijen dit in acht nemen. Er zijn immers duizenden Britten die op het vaste Europese land verblijven en miljoenen Continentaal-Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Idealiter gaan zij gewoon door met hun werk en hun leven. Er zijn vele grote en kleine bedrijven uit verschillende landen die handel drijven met het VK en met Europa. In het belang van de economie en de samenleving, zowel de Britse als de Europese, zouden ook zij hun activiteiten ongehinderd moeten kunnen voortzetten.

Voor Nederland is het VK een belangrijke handelspartner. Ruim 9% van onze goederenexport gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Van ons BBP wordt bijna 3% gerealiseerd door export naar het VK. Export in de vorm van goederen van Nederlandse makelij (1,4%), dienstenexport (1,2%) en wederuitvoer van goederen (0,4%). Nederland zal zijn best doen om zoveel mogelijk van deze handel te kunnen continueren.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) heeft op 22 maart 2017 een zogenaamde ‘voorkopie’ aangeleverd aan het nieuw te vormen kabinet. Het onafhankelijk adviesorgaan geeft hierin aan hoe voor Nederland de toekomstige relatie met het VK, na de Brexit, vorm zou moeten krijgen. In de nieuwe verstandhouding tussen het VK en de EU is de toekomstige handelsrelatie voor beide partijen van cruciaal belang. De EU moet daarbij inzetten op een veelomvattend vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. Volgens de AIV zou het vrijhandelsakkoord van de EU met Canada (CETA) een goede leidraad kunnen vormen.

Naar onze mening is een dergelijk akkoord inderdaad van groot belang, onder meer om (prohibitieve) tariefs-en compliance kosten die verbonden zijn aan import en export te voorkomen en de beide economieën zoveel mogelijk te kunnen laten doorgroeien. Wij hebben er vertrouwen in dat de onderhandelaars dit belang ook zien en tot een bevredigend resultaat komen.

KPMG blijft de next steps tijdens het onderhandelingsproces op de voet volgen en haar relaties informeren over verdere ontwikkelingen. Wij staan klaar om voor uw bedrijf een Brexit impact analyse te maken en u te ondersteunen met een adequate respons, zowel strategisch als operationeel.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.