Cover
RAPPORT

Analytics: good practices voor de (kleinere) IAF

Een praktijkonderzoek naar ervaringen en succesfactoren.

Analytics behoort al jarenlang tot het ‘gereedschap’ van auditors, maar de beschikbare technieken hebben een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Met dit rapport hoopt de Commissie Professional Practices van IIA Nederland de inzet van analytics binnen Internal Auditfuncties te bevorderen en te ondersteunen.

Het vakgebied auditing is ontstaan ten tijde van de industriële revolutie met als doel het verschaffen van (additionele) zekerheid. Sinds die tijd heeft het vakgebied diverse ontwikkelingen en professionaliseringslagen doorgemaakt. Echter, de laatste jaren lijken veel audit- en controlefuncties de voortgaande digitalisering en ‘real-time ontwikkelingen’ in de economie niet meer goed te kunnen bijbenen. Een veelbelovende en voor veel auditfuncties inmiddels bereikbare oplossing is de inzet van analytics. De verwachting is dat de auditor door de inzet daarvan substantiële verbeteringen in effectiviteit en efficiëntie kan realiseren. Analytics zal al snel niet meer het exclusieve domein van IT-auditors zijn, maar meer en meer verbreden naar andere auditdisciplines. Dit rapport verschaft inzicht in de praktische toepassingsmogelijkheden van analytics bij (kleinere) IAF’s naar aanleiding van het onderzoeken van de ervaringen, behoeftes en ‘good practices’ ten aanzien van analytics.

Het belangrijkste is dat de IAF bedenkt wat zij wil en waarom. De IAF moet de toegevoegde waarde van de inzet van analytics kunnen uitleggen, voor zowel de organisatie als een individuele audit. Voor een audit moet geformuleerd kunnen worden wat precies onderzocht moet worden: welk object en welke kennis verzameld moet worden. Met andere woorden: tot en met de functionele vraagstelling moet door de IAF ingevuld worden.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.