Cover
RAPPORT

Part 2 Consumentenuitgaven

Dutch economy chart book

Het ING Economisch Bureau publiceert twee keer per jaar het Dutch Economy Chart Book. Daarin zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de Nederlandse economie in ruim 100 grafieken op een rij. We kijken onder meer naar consumentenuitgaven, de arbeidsmarkt, overheidsfinanciën en de huizenmarkt. In deel 2: Wat is er veranderd in het uitgavenpatroon van de Nederlandse consument?

Het gaat weer goed met de Nederlandse consument. Na de magere crisisjaren hebben huishoudens eindelijk weer meer te besteden en dat zie je terug in stijgende uitgaven. “Als je kijkt naar het totaal van de consumentenuitgaven, zijn we weer op het niveau van 2008, vlak voor de crisis. Als we nu de balans opmaken zie je wel dat we ons geld anders uitgeven”, aldus Senne Janssen, consumenteneconoom bij ING. “Zo zijn we veel meer aan diensten uit gaan geven. De uitgaven aan goederen zijn de laatste jaren wel aangetrokken, maar die liggen nog steeds lager dan in 2008.”

Bij de diensten springen vooral de flink gestegen uitgaven aan zorg eruit. De individuele zorgconsumptie (hier zitten zorgpremies niet bij) steeg met zo’n 30%. Ook besteden consumenten – na de dip van de crisis - sinds 2013 weer meer in de horeca en aan vrijetijdsbesteding. Bij de goederen zijn vooral de uitgaven aan elektronica sterk opgelopen. Hieraan geven Nederlanders nu bijna 30% meer uit dan in 2008. Uitgaven aan auto’s zijn de afgelopen jaren ook weer gestegen, maar zitten nog ver onder het niveau van 2008. Dat geldt – ondanks de aantrekkende woningmarkt – ook voor woninginrichting.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.