Cover
RAPPORT

Hoogste hypotheekomzet sinds 10 jaar

Hypotheekupdate Q1 2017

Het eerste kwartaal van 2017 is in meerdere opzichten een recordkwartaal: qua omzet is dit het beste eerste kwartaal van de afgelopen tien jaar. Daarnaast is de omzetstijging op jaarbasis niet eerder zo groot geweest en heeft ook de gemiddelde hypotheeksom een recordhoogte bereikt.

De totale hypotheekomzet over het eerste kwartaal van 2017 kwam uit op €23,2 miljard, een recordstijging van 46% ten opzichte van een jaar geleden. Hiermee is dit een uitzonderlijk goed eerste kwartaal en is van een seizoensdip, die in Q1 gebruikelijk is, nauwelijks sprake. Deze spectaculaire start van het jaar is te verklaren door zowel de recordhoogte van de gemiddelde hypotheeksom (€281.000) als de sterke toename in het aantal gesloten hypotheken.

Met name de sterke toenames in het aantal doorstromers (+46%) en oversluiters (+40%) vallen op. Het aantal starters nam ook toe, maar blijft met +11% aanzienlijk achter op de andere twee groepen. Deze cijfers ondersteunen daarmee het signaal dat toetreding tot de hypotheekmarkt voor starters steeds lastiger wordt.

De grootbanken verliezen voor het eerst in ruim een jaar weer marktaandeel (-5%) en bezitten nu gezamenlijk 52,4% van de markt. Deze terugval wordt veroorzaakt door aandeelverlies bij ING Groep en Rabobank Groep.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.