Cover
RAPPORT

De wederopstanding van de onafhankelijk adviseur

Adviseurs winnen terrein, samenwerking in de keten verbetert

Het zal niemand ontgaan zijn dat de afgelopen 5 jaar voor adviseurs en verzekeraars niet altijd even gemakkelijk zijn geweest. Veranderende consumentenbehoeften, margedruk, crisis, strengere wet- en regelgeving en verdere digitalisering leidden er toe dat het aantal advieskantoren en met name het aantal werkzame personen bij zowel adviseurs als verzekeraars sterk is afgenomen.

Maar tegelijkertijd gebeurde er ook iets anders: de afname van het distributieaandeel van onafhankelijk adviseurs kwam tot stilstand. Sterker nog: op een aantal deelterreinen, zoals bij banksparen en inkomensverzekeringen, zien we juist een toename van dit aandeel. Ook in de particuliere schademarkt zien we vernieuwende, digitaal georiënteerde adviseurs die een flink deel van de consumenten aan zich weten te binden. Er is dus weer hoop en er zijn groeikansen voor slimme adviseurs.

Deze beweging is de meeste verzekeraars niet ontgaan. Het belang van de adviseur staat weer bovenaan veel board agenda’s en er wordt flink geïnvesteerd in doorvoering van nieuwe bedieningsconcepten, proces- en productverbetering, digitale tooling en samenwerkingen op het gebied van het delen van data. Dit alles betaalt zich volgens ons onderzoek uit: de waardering van adviseurs over de samenwerking met verzekeraars zit al een aantal jaar in de lift. Sterker nog: voor het eerst sinds de NPS metingen 10 jaar geleden zijn gestart, is de waardering van adviseurs over de verzekeraars waarmee ze samenwerken boven de nullijn uitgekomen. Alleen nog in de particuliere markt, dat wel.

Eerder genoemde bewegingen zijn er echter ook mede voor verantwoordelijk dat de manier waarop verzekeraars en adviseurs met elkaar samenwerken verandert. Het distributie aandeel van de top 50 grootste kantoren binnen een deelmarkt laat sterke veranderingen zien; zowel concentratie als verwatering treedt op. Dit stelt verzekeraars voor een uitdaging hoe de distributiestrategie zo effectief mogelijk ingericht kan worden.

Niet langer kan een verzekeraar alles voor iedere klant en adviseur in alle deelmarkten aanbieden. De behoefte aan focus wordt groter. De verzekeraar zal zowel op het hoogste strategische niveau (welke klanten en deelmarkten) als daarbinnen (afhankelijk van concentratie of verwatering) moeten kiezen hoe de bediening van adviseurs zo effectief mogelijk vormgegeven dient te worden en welke middelen daar voor in worden gezet. Met behulp van scherpe data gedreven inzichten kan maximale e ectiviteit van schaarse resources worden bereikt. Als er geen scherpe keuzes worden gemaakt zal het aanbod niet passen bij de winnaars in de markt, terwijl er een verhoogd risico op complexiteit en daarmee kostenstapeling optreedt.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.