Cover
RAPPORT

The global skills landscape - a complex puzzle

Hays Global Skills Index 2016

De mondiale economie herstelt zich langzaam en er is een toenemende vraag naar professionals. Echter, de kloof tussen vraag en aanbod van talent is wereldwijd voor het vijfde jaar op rij verslechterd, in Europa zelfs met 14%. Organisaties worstelen met het vinden van professionals die passen bij de uitdagingen die zij hebben, de loondruk neemt daardoor toe en de productiviteit en groei staan onder druk.

Waar de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland vorig jaar nog lager was dan het wereldwijde gemiddelde, ligt die dit jaar hoger dan gemiddeld. De verslechterde situatie is volgens het onderzoek bovenal toe te wijzen aan de talent mismatch, de toenemende loondruk, met name in de ‘high skilled industries’, en de langetermijnwerkloosheid.

Een snelle oplossing voor de steeds groter wordende uitdaging is er niet, wel hebben we een aantal aanbevelingen geformuleerd. Zo kunnen het versimpelen van wet- en regelgeving omtrent kennismigranten en een flexibele arbeidsmarkt zorgen voor een betere toegang tot het aanbod van professionals. Opleidingen en training on the job moeten beter worden afgestemd op de toekomstige behoeften van het bedrijfsleven. Denk daarbij niet alleen aan hard-skills maar zeker ook aan communicatieve vaardigheden, onderhandelingstechnieken en bijvoorbeeld probleemoplossend vermogen.

De opkomst van technologie en de verdergaande robotisering worden veelal gezien als een bedreiging van werkgelegenheid. Daarentegen helpt slimmere technologie de productiviteit te verhogen en wordt het werk inhoudelijk aantrekkelijker. Technologische innovatie kan bovendien leiden tot nieuwe banen en kansen. Als routinewerk wordt overgenomen door robots, zullen werknemers worden uitgedaagd om zich te ontwikkelen en een volgende stap in hun carrière te zetten.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.