Cover
RAPPORT

Hays Global Skills Index 2017

Regional Dynamics of the Global Labour Market

Hays gelooft dat de complexe dynamiek van de wereldwijde arbeidsmarkt moet worden begrepen voordat we deze kunnen verbeteren. Hoe meer we weten over de uitdagingen waarmee organisaties geconfronteerd worden, met name ten aanzien van het aantrekken en behouden van talent, hoe beter we de problemen kunnen aanpakken en ervoor kunnen zorgen dat de arbeidsmarkten hun volle potentieel bereiken. 

Wat zijn de meest belangrijke bevindingen?
Druk op de mondiale arbeidsmarkt neem af

Het toenemende aantal hoogopgeleide migranten wereldwijd, zorgt voor een flow van hoogopgeleide professionals in verschillende landen. Dit is een van de belangrijkste redenen dat de druk op de mondiale arbeidsmarkt dit jaar voor het eerst sinds 2012 licht is afgenomen. De afgenomen druk maskeert echter de aanhoudende problemen in de high skilled industries. Het tekort aan talent in deze sectoren remt verdergaande groei in een groot aantal landen af.

De stroom van hoogopgeleide professionals en de hogere arbeidsmarktparticipatie verkleinen de gevolgen van de vergrijzing. Het aantal beschikbare professionals lijkt in 2017 met ruim 1 miljoen te gaan toenemen in plaats van te gaan afnemen.

Digitalisering

Digitalisering heeft een belangrijke indirecte rol als het gaat om het verkleinen van het tekort aan talent. Hoogopgeleide professionals kunnen steeds beter flexibel, efficiënt en op afstand werken, organisaties profiteren door een beter toegang tot talent en een hogere productiviteit. Bovendien zorgt digitalisering voor een hele nieuwe stroom aan vacatures en carrièremogelijkheden.

Wat zien wij in Nederland?

De index voor Nederland staat dit jaar op 5.7. De druk op de arbeidsmarkt is daarmee gelijk gebleven aan afgelopen jaar. Het aantal vacatures is in 2016 toegenomen, wat impliceert dat organisaties minder goed in staat zijn gebleken om talent aan zich te binden.

We zien in Nederland echter grote verschillen tussen de sectoren, de arbeidsmarkt polariseert. De relatief lage algemene loondruk en de daarentegen hoge loondruk binnen de high skilled industries tonen aan dat de talent-mismatch binnen sectoren als engineering, IT en high-tech onverminderd groot is, terwijl minder gespecialiseerde sectoren beter lijken te presteren.

De aanhoudende onduidelijkheid aangaande de wet- en regelgeving omtrent flexibele arbeidsmarkt houdt een onzeker arbeidsklimaat voor een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking in stand.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.