Cover
RAPPORT

Baan van de toekomst

Hoe ziet de logistieke & supply chain sector eruit in 2030?

Economisch gaat het weer beter en dat betekent een stijgende vraag naar hoogopgeleide professionals. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde in februari 2017 een Spanningsmeter Arbeidsmarkt en uit die cijfers blijkt dat de balans tussen vraag en aanbod van arbeid wederom krapper is geworden. Ook in de logistieke & supply chain sector zijn bedrijven op zoek naar nieuw talent.

Nederland groeit snel op logistiek gebied, dat blijkt uit de recente Monitor Logistiek en Goederenstromen die minister Melanie Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) eind februari presenteerde om de voortgang in de Topsector Logistiek aan te tonen. Bijna één op de tien werkenden in Nederland heeft een baan in de logistieke & supply chain sector. In ons land staat voor een oppervlakte van meer dan 3.000 voetbalvelden aan distributiecentra. Uit de cijfers in de monitor blijkt dat logistiek gerelateerde activiteiten goed zijn voor 9,4 procent van de totale werkgelegenheid in ons land. De sector vertegenwoordigt in zijn totaliteit een toegevoegde waarde van 62 miljard euro. Op de arbeidsmarkt is volop beweging en jongeren tonen interesse in de sector. De jaarlijkse instroom op het hbo van logistiek gerelateerde opleidingen nam tussen 2010 en 2015 maar liefst toe met 29 procent, zo blijkt uit de monitor.

De sector lift niet alleen mee op de aantrekkende economie, maar maakt ook een transformatie door. De branche schudt het stoffige imago steeds meer van zich af en laat zich zien als een sector in beweging, waar thema’s als digitalisering, robotisering en slim samenwerken aan de orde van de dag zijn. Het niveau van de functies stijgt en de komende jaren neemt de vraag naar multidisciplinaire professionals die in staat zijn om nieuwe logistieke businessmodellen te ontwikkelen alleen maar toe.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.