Cover
RAPPORT

Baan van de toekomst

Hoe ziet de financiële sector er in 2030 uit?

Sinds 2008 ligt de financiële sector onder een maatschappelijk en politiek vergrootglas. Het instorten van machtige en onaantastbaar geachte instituties in de Verenigde Staten bracht een tsunami van ontwikkelingen teweeg waardoor geen enkele financiële instelling in de wereld gespaard bleef. De schokgolven waren voelbaar tot in alle uithoeken van de wereldeconomie en eigenlijk beginnen we pas de laatste twee jaar wereldwijd weer tekenen van structureel herstel te zien.

Voor veel professionals die werkzaam zijn en waren in de financiële sector zijn het bewogen jaren geweest. Naast personele en organisatorische verschuivingen en cultuurveranderingen in de sector, hebben ook technologische ontwikkelingen een continue impact. Financiële professionals hebben te maken met complexe producten als bitcoins, robotisering en de opkomst van fintech. Daarnaast moeten zij inspelen op nieuwe en aangescherpte regelgeving en strenge compliance-eisen.

Als recruitmentorganisatie zijn wij actief in de financiële sector. Wij staan in contact met zowel financiële instellingen als individuele werknemers. Ook wij zien de sector veranderen en als geen ander weten wij hoe belangrijk het is dat vraag en aanbod op elkaar aan blijven sluiten. Om inzicht te krijgen in de toekomst van de sector en om een goed beeld te krijgen van de ‘baan van de toekomst’ in de financiële sector, voerden wij een omvangrijk onderzoek uit onder ruim 800 professionals. Om te beginnen vroegen wij de toonaangevende futuroloog Marcel Bullinga te schetsen hoe de sector er in 2030 naar zijn mening uitziet, welke ontwikkelingen zijn inrichting en functioneren bepalen en welke functies er de boventoon voeren.

Vervolgens rolden wij een kwantitatief onderzoek uit. Zo’n 400 financiële professionals in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar rondden het onderzoek volledig af. Wij ondervroegen hen bijvoorbeeld over de mate waarin zij denken voorbereid te zijn op technologische ontwikkelingen, wat de invloed van Artificial Intelligence en big data is op hun werk en hoe zij verwachten dat financiële instellingen opereren over zo’n vijftien jaar. Het derde onderdeel van ons onderzoek bestaat uit interviews met onze eigen klanten en Hays experts, die eveneens hun visie gaven op werken in de financiële sector in 2030.

Dit rapport is bedoeld om te informeren en inspireren. We hopen dan ook van harte dat het gespreksstof oplevert voor werkgevers en werknemers bij de talloze financiële instellingen en organisaties in ons land.

Robert van Veggel

Managing Director Hays Nederland April, 2016

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.