Cover
RAPPORT

Future of Europe - A region in recovery

Merendeel eurozonebedrijven steunt EU-breed vennootschapsbelastingtarief

Het merendeel van Europese bedrijven (53%) steunt een EU-breed vennootschapsbelastingtarief, aldus het International Business Report (IBR) van Grant Thornton. Het onderzoek toont aan dat de steun met name uitgesproken is onder ondernemers in Italië (70%), Spanje (66%), Frankrijk (64%) en Griekenland (62%), waar dit tarief hoger is dan het Europese gemiddelde.

Brede steun voor economische integratie tussen EU-lidstaten

Het meest recente wereldwijde kwartaalonderzoek van Grant Thornton onder 2.500 bedrijven in 36 economieën toont ook aan dat 63% van eurozonebedrijven verdere economische integratie tussen EU-lidstaten steunt. Hun antwoord op de vraag over harmonisatie van het belastingtarief maakt duidelijk waar dit gewenst is.

Jurgen van Hattum, Partner International Tax Services bij Grant Thornton, zegt: "In Europa zien we neerwaartse druk op vennootschapsbelastingtarieven. Dit jaar verlaagde Italië het tarief van 27,5% naar 24%. De nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd de vennootschapsbelasting te verlagen van 33,3% naar 25%. Maar tarieven in die landen – samen met Duitsland, waar het tarief op bijna 30% staat – behoren nog steeds tot de hoogste tarieven in de EU. Uit onze gegevens komt naar voren dat ondernemers een nog gelijker speelveld willen. Met name president Macron streeft naar meer belastingharmonisatie tussen EU-lidstaten."

Future of Europe 2017

Download PDF [ 318 kb ]

Nederlands bedrijfsleven steunt idee voor EU-breed tarief niet

Sommige bedrijven vinden echter dat elk land zijn eigen tarief moet vaststellen. Slechts 6% van de bedrijven in Ierland, 10% in Estland, 28% in Nederland en 30% in Litouwen steunt het idee van een EU-breed tarief. Er lijkt enig verband te bestaan met de lage tarieven in deze landen. Buiten de eurozone steunt slechts 16% van Britse bedrijven het idee, en politieke partijen aldaar doen uiteenlopende beloftes over de vennootschapsbelasting in aanloop naar de algemene verkiezingen in juni.

Jurgen van Hattum voegt toe: "Verlagingen van de vennootschapsbelasting zijn politiek in trek als middel om de vraag aan te wakkeren en investeringen te stimuleren. President Trump heeft beloofd het tarief te verlagen tot 15%, dus het is geen verrassing dat bedrijven in EU-lidstaten met lage tarieven niet staan te springen om verhogingen van de tarieven tot een EU-brede standaard. Ze willen kunnen concurreren met de grootste economie ter wereld."

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.