Cover
RAPPORT

Eye on Finance over Wet- en regelgeving

Relatiemagazine van EY

Het relatiemagazine van EY, EYE on Finance, draait in het eerste nummer van 2015 om wet- en regelgeving.

Elke speler in de financiële sector heeft te maken met nieuwe wetten en regels. Het lijkt wel eens wat te veel van het goede. Toch is het goed om te beseffen dat wet- en regelgeving voor uiteenlopende financiële instellingen niet zo verschillend is als het soms lijkt. Het gaat vaak om bepalingen die een gelijke basis hebben, bijvoorbeeld op het gebied van transparantie, beloningsbeleid of solvabiliteit. Verschillende typen instellingen kunnen dus van elkaar leren over het implementeren van nieuwe regels. Dat is winst. Bovendien maakt het anticipatie mogelijk. Bijvoorbeeld, als bij vermogensbeheerders een bepaald thema aan de orde komt, dan kunnen verzekeraars daarop vooruitlopen. De toezichthouders publiceren ook ieder jaar de toezichtthema’s voor dat jaar. Dat is ook een handig hulpmiddel.

Uiteindelijk hebben financiële instellingen, als het goed is, dezelfde doelstellingen: tevreden klanten en een stabiele financiële sector. Met dat mooie motto in gedachten, presenteren wij u graag deze editie van Eye on Finance.

Wij bekijken wet- en regelgeving vanuit commissariaat, politiek en bedrijfsleven. Hanny Kemna beschrijft de rol van de commissaris bij de implementatie van nieuwe regels. Wouter Koolmees van D66 geeft zijn politieke visie op de balans tussen robuustheid van de financiële sector en de broodnodige concurrentie en innovatie. Rudi Kleijwegt, directeur Toezicht en Compliance bij Rabobank, vertelt hoe de Rabobank een weg vindt in de ‘telefoonboeken vol regels’. En Ton Daniels en Stefan de Kort geven een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de ‘Depositary’.

Vanuit EY schetst Hugo Hollander het nut van ISO 14001 voor financiële instellingen, bespreken Rob Polderman en Jacco Jacobs de noodzaak van het verbeteren van datakwaliteit bij data-uitvragen van de ECB, en gaat Paul de Beus in op ‘commercial optimization’. Tot slot worden zeven veelvoorkomende vragen over wet- en regelgeving beantwoord.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.