Cover
RAPPORT

Visie op de structuur van de Nederlandse bankensector

Stabiliteit en efficiëntie door diversiteit en concurrentie

De Nederlandse bankensector moet diverser en concurrerender worden. Dat zal de stabiliteit en efficiëntie van de bancaire dienstverlening vergroten. In dit kader verwelkomt DNB meer toetreding door buitenlandse banken en door nieuwe innovatieve partijen. Daarnaast moeten fiscale stimulansen en andere marktverstoringen die aanzetten tot een grote sectoromvang verder worden afgebouwd. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de ‘Visie op de structuur van de Nederlandse bankensector’ die DNB vandaag uitbrengt.

Deze visie is geen blauwdruk voor een nieuwe sectorstructuur. Wel biedt zij een kompas dat behulpzaam is bij het beoordelen of toekomstige ontwikkelingen en beleidsvoornemens bijdragen aan stabiele en efficiënte bancaire dienstverlening. Technologische innovatie is een voorbeeld van een ontwikkeling met potentieel belangrijke gevolgen voor de sectorstructuur. Om die reden is DNB recent een themaonderzoek naar deze ontwikkeling gestart.

De beoordeling van deze sectorontwikkelingen vindt plaats binnen de context van de Europese bankenunie, al blijft voor klanten met name het Nederlandse perspectief relevant. De afbouw van de hypotheekrenteaftrek en van de loan-to-value limiet op hypotheken, het nieuwe Europese beleid voor de afwikkeling van banken, en het wetsvoorstel voor toezicht op kredietunies zijn voorbeelden van beleid dat in de goede richting koerst.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.