Cover
RAPPORT

Prioriteiten pensioentoezicht in 2019

Wat zijn de zaken waar DNB in 2019 aandacht aan gaat besteden?

Op 29 november heeft DNB de prioriteiten van het toezicht in 2019 bekend gemaakt in de Toezicht Vooruitblik. DNB-directeur Else Bos licht toe.

Wat zijn de zaken waar DNB in 2019 aandacht aan gaat besteden? 
Net als in eerdere jaren hebben we in 2019 weer veel aandacht voor de veranderkracht van pensioenfondsen. Vanwege de ontwikkelingen waar de sector mee te maken heeft, moeten fondsen de kracht hebben om zich snel en soepel aan te passen. Nieuw in 2019 is dat we bekijken of wij het toezicht efficiënter kunnen maken door rechtstreeks toezicht bij de pensioenuitvoeringsorganisatie te houden, in plaats van via het pensioenfonds. Door een aantal pilots te doen, willen we voor onszelf en voor de fondsen vaststellen of dit toegevoegde waarde heeft. Verder blijven we scherp op het risico van betrokkenheid bij financieel-economische criminaliteit. We zullen ons daarbij vooral blijven richten op het risico van belangenverstrengeling. Wij willen dat bestuurders hier voldoende aandacht aan besteden.

Op het gebied van technologie, zijn cyberrisico’s, innovatie en digitalisering onze prioriteiten in het toezicht in 2019. Zo willen we, via uitvragen en onderzoeken, achterhalen of pensioenfondsen en hun uitvoeringsorganisaties voldoende zijn toegerust om operationele en IT risico’s voldoende te beheersen. Ook blijven we aandacht houden voor de implicaties van crypto-toepassingen. Ook in ons toezicht zetten we verdere digitalisering in. Verbetering van de rapportagemogelijkheden en het verkrijgen van inzichten uit geautomatiseerd verworven en geanalyseerde data, kunnen helpen om het toezicht voor de sector en voor ons meer risicogebaseerd, efficiënter en effectiever te maken. Hierbij houden we nadrukkelijk oog voor een proportionele aanpak.

 

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.