Cover
RAPPORT

Ontketend, toezicht op een open bankensector

DNBulletin: Banken blijven verantwoordelijk bij samenwerking met derden

In een open bankensector blijven banken verantwoordelijk voor hun dienstverlening, ook als ze onderdelen uitbesteden of samenwerken met derde partijen. Banken blijven daarbij aanspreekbaar op het beheersen van de risico’s, aldus DNB in vandaag verschenen rapport “Ontketend, toezicht op een open bankensector”. Ook dienen banken vanaf volgend jaar alle uitbestedingen te melden, waardoor DNB eventuele concentratierisico’s kan monitoren.

Banken werken vaker met derde partijen
De bancaire sector wordt meer open. In de eerste plaats besteden banken onderdelen van bancaire processen uit aan gespecialiseerde partijen, van hypotheekadministratie tot aan betalingen voor rekeninghouders. Het gebruik van gespecialiseerde partijen kan onder andere leiden tot meer kostenefficiëntie en zich op termijn vertalen in lagere prijzen voor bancaire diensten. Een voorbeeld van de uitbestedingstrend is dat banken IT-diensten zoals dataopslag en verwerkingscapaciteit naar de cloud verplaatsen. Het aantal bij DNB gemelde cloud computing uitbestedingen is in drie jaar tijd verdrievoudigd tot ruim 180 in 2017.

In de tweede plaats werken banken steeds vaker samen met innovatieve partijen. Grotere openheid van de bancaire sector – ook gestimuleerd door de invoering van PSD2- biedt daarmee kansen voor technologische innovaties om hun weg te vinden in de dienstverlening. Zo kunnen toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie de doorlooptijd van kredietaanvragen verkorten, en bieden digitale huishoudboekjes consumenten meer inzicht in hun financiële situatie. Een open bankensector draagt op deze manier bij aan groter gebruikersgemak en efficiencyverbeteringen in de dienstverlening aan consumenten en bedrijven.

 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.