Cover
RAPPORT

Wat is het effect van sociale plannen op werkloosheidsduur en baankwaliteit?

CPB Discussion Paper 334

Sociale plannen zijn een veel voorkomend instrument om het verlies van een baan van werknemers die ontslagen worden bij een massaontslag, te verzachten. Ze bevatten vaak een ontslagvergoeding en hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan. Beide onderdelen vervullen een belangrijke rol.

Een ontslagvergoeding is een vergoeding voor het verlies van (bedrijfsspecifiek) menselijk kapitaal en helpt bij het opvangen van het inkomensverlies. Hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan zou de werkloosheidsduur moeten verkorten om een passende baan te vinden. De ontslagvergoeding en de hulp bij het zoeken van een baan kunnen echter met elkaar conflicteren wanneer mensen vanwege hun ontslagvergoeding het zoeken naar een nieuwe baan uitstellen. 

In deze paper wordt het effect van sociale plannen op de werkloosheidsduur en de baankwaliteit na een massaontslag onderzocht. Hiervoor worden mensen die ontslagen zijn in een massaontslag, vergeleken met mensen die ontslagen zijn bij een faillissement. Deze groepen zijn vergelijkbaar, omdat beide groepen hun baan verliezen door een exogene schok waarop ze zelf geen invloed hebben. Het verschil tussen beide groepen is dat mensen die hun baan verliezen door een faillissement, niet kunnen deelnemen aan een sociaal plan, terwijl dat in het geval van een massaontslag wel zo is. Voor de periode 2003 – 2007 zijn gegevens over relatief grote sociale plannen gekoppeld aan administratieve microdata over mensen die hun baan zijn verloren bij een massaontslag en een faillissement.

Er zijn drie hoofdbevindingen. Ten eerste hangen sociale plannen positief samen met de kans om een baan-naar-baantransitie te maken. Mensen die een sociaal plan krijgen aangeboden, vermijden vaker een periode van werkloosheid dan mensen die zijn ontslagen als gevolg van een faillissement. Ten tweede is de werkloosheidsduur van mensen met een sociaal plan die geen aansluitende baan vinden, langer dan van mensen die hun baan verliezen door een faillissement. Ten derde is het maandelijkse loon in de nieuwe baan van mensen met een sociaal plan lager. Deze laatste bevinding kan het gevolg zijn van een inkomenseffect van de ontslagvergoeding. Vanwege het ontvangen van een ontslagvergoeding gaan mensen mogelijk minder uren werken, waardoor het maandelijkse loon naar beneden gaat. Het hoeft dus niet te betekenen dat het uurloon ook lager is, maar dat is met de huidige gegevens niet te bepalen.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.