Cover
RAPPORT

Macro Economische Verkenning (MEV) 2016

Herstel houdt aan. Wereldeconomie onzeker.

Het Centraal Planbureau (CPB) presenteert in de MEV 2016 analyses en prognoses voor de Nederlandse economie en de wereldeconomie in de jaren 2015 en 2016. Dit waren de bevindingen:

De wereldeconomie en de wereldhandel ondervinden dit jaar een terugslag. Prijsaanpassingen op de wereldmarkt doen de invoervraag naar verwachting weer toenemen en daardoor versnelt de groei van de wereldhandel volgend jaar. Door de recente krimp van de wereldhandel en neerwaartse risico’s, zoals een verdere afkoeling van de Chinese economie, is de onzekerheid rond de groei van de wereldhandel echter groot. De Nederlandse economie groeit over een breed front. Ondanks de tegenvallende wereldhandel blijft de uitvoergroei robuust. De consumptie stijgt dankzij een toename van het besteedbaar inkomen. Het herstel wordt ondersteund door de groei van de investeringen en een aantrekkende woningmarkt. De werkloosheid daalt dit jaar naar 6,9% en volgend jaar naar 6,7%, bij een toenemende werkgelegenheid in de marktsector en een stijgend arbeidsaanbod. Door het 5-mld-pakket en de koopkrachtbesluitvorming voor 2016 verbetert de mediane koopkracht volgend jaar met 1,4%. Werkenden gaan er met 2,5% het meest op vooruit. De koopkracht van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden stijgt met 0,2%. Het overheidstekort daalt naar 2,1% in 2015 en 1,4% bbp in 2016. Voortgaand economisch herstel stuwt de belastingen op en vermindert de werkloosheidsuitkeringen. Het structureel overheidstekort loopt op van 0,5% bbp in 2014 tot 1,2% bbp in 2016. 

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.