Cover
RAPPORT

Aanvullende analyses toekomst pensioenstelsel

Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van SZW

Het ministerie van SZW heeft het CPB gevraagd om analyses betreffende de toekomst van het pensioenstelsel, in aanvulling op de eerdere analyse ten behoeve van de SER. De verzoeken vloeien voort uit toezeggingen van de staatssecretaris van SZW naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer.

De eerste analyse beoogt meer inzicht te bieden in de uitkomsten van de verschillende SER-varianten voor een toekomstig pensioenstelsel. In een eerdere notitie voor de SER waren reeds de uitkomsten bij ongunstige, mediane en gunstige scenario’s gerapporteerd; zie Lever en Michielsen (2016). Deze notitie voor SZW bevat ook de uitkomsten van de verschillende varianten bij zeer ongunstige en zeer gunstige scenario’s en bij enkele specifieke economische scenario’s.

De tweede, meer kwalitatieve analyse, betreft het 10-puntenplan van de jongerenorganisaties van D66, PvdA en VVD voor een toekomstig pensioenstelsel. Dit plan gaat uit van een pensioenstelsel met individuele vermogens en een beperkte risicodeling, een pensioenplicht voor alle werkenden (ook zelfstandigen) en vrije keuze van de pensioenuitvoerder voor individuele deelnemers.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.