Cover
RAPPORT

Blockchain en Cryptovaluta

vba JOURNAAL

Inmiddels wordt de blockchaintechnologie niet alleen in de financiële sector verkend voor efficiëntere toepassingen van diensten bij banken, verzekeraars, en pensioenfondsen. Ook andere sectoren van het beleggingsuniversum nemen toepassingen onder de loep zoals in de technologie, telecom, zorg, transport
en logistiek, en zelfs in de publieke sector en in de vastgoedmarkt.

Tegenstrijdigheden en uitdagingen
In de wereld van de cryptovaluta gaan de ontwikkeling ook snel en zien we een gigantische volatiliteit, schimmige verhalen over fraudes rondom zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s), hacks waarbij miljoenen USD aan cryptovaluta worden gestolen, overheden die het in willen perken et cetera. Nobelprijswinnaars, centrale bankiers, prominente economen en beleggers spraken zich al uit als voor- of tegenstander van digitale valuta al dan niet in relatie tot het huidige monetaire beleid. De introductie van bitcoinfutures eind 2017 door de gereguleerde Amerikaanse beurzen CBOE en de CME opent mogelijk de deur voor opname in het beleggingsuniversum van institutionele beleggers of nieuwe financiële producten in de toekomst.

Met het uitschrijven van de call for papers konden we diverse insteken maken. We kozen ervoor om de call for papers relatie breed te houden om zo hopelijk een beter beeld te schetsen van wat de blockchaintechnologie en cryptovaluta te bieden hebben, en in hoeverre het relevant kan worden voor beleggingsprofessionals.

In deze editie steken we de peilstok in dit onderwerp en nemen we een inkijk waar we staan in de Nederlandse beleggingswereld. Hierbij proberen we voorbij te gaan aan de hype die in 2017
ontstond toen de totale marktkapitalisatie van het crypto universum steeg van USD 17 miljard tot meer dan USD 550 miljard, om vervolgens tijdens de bear markt in de eerste helft van 2018 te halveren tot zo’n USD 270 miljard.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.