Cover
RAPPORT

vba Journaal - Jaargang 35 | Nummer 137 | Voorjaar 2019

Benchmarking en Strategische Asset Allocatie

Een belangrijk onderdeel van het beleggingsproces bij institutionele en in toenemende mate ook high net worth individuals is het bepalen van de benchmark.

In verschillende opzichten is de keuze van de benchmark belangrijk. De benchmark zal goed moeten aansluiten bij de strategische asset allocatie die de belegger nastreeft. Toch zien we in de praktijk vaak dat een asset mix wordt bepaald door de beschikbare benchmark, zoals een MSCI index. Is dat een
wenselijke ontwikkeling?
In de tweede plaats zijn er benchmarks ontwikkeld die gedreven worden door de visie van de aanbieder op het beleggingsbeleid. Denk aan de snelle groei van smart beta indices zoals low volatility en factor indices. In hoeverre sluiten deze indices aan bij de filosofie van de mandaatgever? En wie is er verantwoordelijk voor de keuze van de benchmark? Is dat de mandaatgever of degene die het mandaat uitvoert? Daarbij is voorts van belang dat de mandaatgever in staat gesteld moet worden om goed te toetsen of de uitvoerende belegger zich aan de benchmark en bijbehorende mandaatrestricties heeft gehouden.
Tot slot zien we ook dat veel beleggers een actief ESG beleid voorstaan. Hoe wordt deze keuze in de benchmark geïncorporeerd? Sluiten de bestaande benchmarks daarbij aan? Wat zijn daar de voor- en nadelen van?

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.