Cover
RAPPORT

Kwartjes en de stoomwals

AM view, nummer 2

In de op één-na-laatste handelsweek van het eerste kwartaal dook de Amerikaanse tienjaarsrente onder de driemaandsrente. Commentatoren wezen meteen op de voorspelkracht hiervan: In de VS, een economie van beslissende omvang voor de wereldeconomie, werden recessies in het naoorlogse verleden altijd voorafgegaan door een geïnverteerde yieldcurve. In de twee gevallen sinds begin 2000 dat dit zich voordeed, piekte de aandelenmarkt rond dezelfde tijd. Ditmaal dook ook nogde rente op Duitse tienjarige staatsleningen onder nul. “O jee!”

Maar het enige dat je zeker weet als de rente negatief is, is dat je nominale rendement als je de referentieobligatie tot het eind vasthoudt, ook negatief is. Verder is alles een kwestie van waarschijnlijkheden, en het zoeken naar overeenkomsten en verschillen. Zo was in 2000 en 2007 het verwachte rendement op aandelen fors lager dan de obligatierente omdat waardering èn winsten flink opgepompt waren. Voor beleggers waren vastrentende waarden toen dus aantrekkelijk. Nu zien we voor aandelen weliswaar geen hoog rendement, maar nog altijd hoger dan obligaties.

Beleidsmakers zitten overigens niet stil. In de vorige editie van AM View, begin januari, meldden we dat de beloning voor het nemen van extra risico weliswaaraantrekkelijk was, maar dat economische risico’s warentoegenomen. Beleidsmakers hebben snel ingegrepen: op pagina 2 laten we zien dat de Chinese overheid verder stimuleert en pagina 3 schetst hoe de Fed en de ECB verdere monetaire verkrapping hebben uitgesteld. Niet voor niets hebben sindsdien aandelen, obligaties en grondstoffen allen geld opgeleverd. In het stuk“Beleggingen” op pagina 4 wordt uitgelegd dataandelenrendementen vroeger of later wel onder druk zullen komen van stijgende loonkosten. Daar staat tegenover dat ook de lage rente op obligaties hoort te stijgen als lonen een merkbare invloed op de prijzen gaan krijgen.

Het lijkt daarom dan ook het beste om voorzichtig van de wat hogere verwachte rendementen op aandelen teblijven profiteren. In beursjargon: “kwartjes oprapen voor de stoomwals”. Maar in vergelijking met een kwartaal geleden rijdt die stoomwals toch net wat minder hard.

logo experttube

Video's op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.experttube.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.